ryz brazowy/basmati/dziki, wszelkie kasze- zwlaszcza gryczana tunca: kazdy dobry miesem, rybą - najlepiej tłustą morską tunczyk z puszki to akurat rzadko powiino sie spozywac. zawiera rtęć Zmieniony przez - kocio2009 w dniu 2011-06-02 13:18:01
W zasadzie to sie klasyfikuje tak: kasze gryczana/jeczmienna/ czasami kus kus, czasami manna. Ryze brazowy/paraboliczny/dziki(dla bogatszych ) Makaron razowy lub z maki z pszenicy drum. Makaron razowy otrzymasz w wiekszych sklepach, jak np. biedronka czy cos wiekszego jak Carrefour, albo w sklepach ze zdrowa zywnoscia. Co do makaronu z pszenicy [...]
[...] skupiłbym się raczej na tłustych rybach, jajach, mięsie. Nie za dużo chleba w ciagu dnia? zamieniaj węglowodany. Ogółem to tak sobie.. Węglowodany: Płatki owsiane,jęczmienne,ryżowe,żytnie,orkiszowe ryż basmati,brązowy,jaśminowy,parboiled,dziki, makarony,kasza jaglana,gryczana,kuskus,pęczak, chleb żytni,razowy,orkiszowy,owoce itp. Białko: [...]
Ryż biały zamień na brązowy/basmanti/dziki, słonecznika wywal, pieczywo Waza wywal, białko postaraj się zamienić na normalne posiłki. Te otręby żytnie w jakim celu? Dodawaj więcej warzyw i urozmaicaj źródła tłuszczów (dodaj olej lniany, orzechy, awokado czy tłuste ryby).
policz sobie, jak ja gotuje to torebka ryżu po ugotowaniu ma ok 250g, ale to zależy jaki ryż, biały, brązowy, dziki ja podałem dla ryżu parboiled czyli u Ciebie to będą okolice 50-70g.
[...] od razu Ci ją podliczy A co do diety -nie wyrzucaj żółtek,jedz całe jajka -możesz przenieść makaron z 6.posiłku do 5.,a orzechy z 5.dać do 6. -jednocześnie szprota zamień na świeżą/mrożoną rybę -jogurt naturalny dowolny,byle był naturalny - ryż parboiled,basmati,brązowy,dziki,jaśminowy Zmieniony przez - Szprota94 w dniu 2013-01-03 07:38:37
kartofle po ugotowaniu mają wyzsze ig i maja witamine c ryż biały ma mało składników troche niższe ig najlepier ryże pełnoziarniste brazowy dziki i paraboliczny maja wiecej składników odżywczych